Stedentrip Barcelona

bannerErvaar tijdens je stedentrip Barcelona de mediterrane sfeer, het heerlijke klimaat en maak kennis met deze populaire Spaanse stad. Tijdens je stedentrip zul je allereerst ervaren dat het hart van Barcelona klopt op de Ramblas. Tussen ochtend en middernacht loopt bijna iedereen in de stad op de platanenboulevard, die de reusachtige Plaza de Cataluna met de haven verbindt.

Vogelhandelaars, bloemenmeisjes en krantenverkopers hebben hun kraampjes op de flaneerboulevard van twee kilometer lang en wel 45 meter breed.

Stedentrip Barcelona

De stad heeft zoveel te bieden tijdens een stedentrip. Er zijn werkelijk ontelbaar veel eetcafés, ijssalons en kroegen. Om vijf uur ‘s morgens gaat op de Ramblas de Boqueria, een reusachtige vismarkt, open; zeker een bezoek waard tijdens je goedkope stedentrip. ‘s Avonds verdringt men zich voor het prachtige operagebouw, dat ondanks zijn vijfduizend plaatsen en de hoge prijs bijna altijd is uitverkocht.Beste reistijd

Ben je van plan een stedentrip Barcelona te boeken dan is de beste tijd de maanden april, mei en juni. In de zomer zijn de temperaturen namelijk extreem hoog, vaak samen met een onaangename hoge luchtvochtigheid.

Veel bewoners verlaten hun geliefde stad in de zomermaanden juli, augustus en september om ergens anders in Spanje van hun vakantie te genieten.

In de herfstmaand oktober zijn de temperaturen dusdanig gedaald, dat het ideaal is om in deze periode een stedentrip Barcelona te boeken. Via deze link krijg je meer informatie over het klimaat, temperatuur en weersverwachting per maand.

Weekendje Barcelona

hotel barcelonaEen stedentrip Barcelona voor een weekend boeken? Na het inchecken in je hotel, appartement of bed and breakfast kun je het beste even een kleine siësta houden. Je zult namelijk slaap tekort komen als je in een (lang) weekend deze stad boordevol cultuur, lekker eten en prachtige architectuur wilt verkennen. Wat te denken om op een van de vele pleintjes een kleine pauze te nemen tijdens je stedentrip met een verfrissend drankje.

Winkelen tijdens een stedentrip Barcelona – je vind echt de mooiste kleding, schoenen en lokale snuisterijen – shoppen is dan ook geen enkel probleem tijdens een weekend Barcelona. Je mag beslist niet vergeten om in het weekend het nachtleven tot in de kleine uurtjes te beleven. Neem voor je een stedentrip Barcelona boekt even de tijd om een overzicht te maken van wat je tijdens je weekend allemaal wilt zien, doen en beleven.

Een van de beste dingen om te doen is ronddwalen door de straten en over de pleinen. Of neem een hop on hop off, je kunt ook onder begeleiding van een gids de stad ontdekken.

[Goedkope vliegtickets, een weekendje weg boek je hier]

Hotels

Een hotel boeken voor een stedentrip Barcelona is heel eenvoudig, er zijn er per slot van rekening honderden goedkope en dure hotels te vinden in deze stad. Maar welke leuke hotels Barcelona zijn een aanrader, hieronder geven we een overzicht met de best gewaardeerde Barcelona hotels, zowel 3-, 4- en 5-sterren hotels.

2-sterren hotel Barcelona

Hieronder selecteren we elke dag de beste 2-sterren hotels. De waarderingen zijn op basis van hotel beoordelingen sites zoals Zoover en Holidaycheck.de.

Top 5 hotel deals: Zondag, 17 Januari 2021

 • Curious** [ waardering 9.0 ]
 • The Praktik** [ waardering 8.5 ]
 • Arc la Rambla*** [ waardering 8.0 ]
 • Antibes** [ waardering 8.2 ]
 • Constanza** [ waardering 8.7 ]

3-sterren hotel Barcelona

Hieronder selecteren we elke dag de beste 3-sterren hotels. De waarderingen zijn op basis van hotel beoordelingen sites zoals Zoover en Holidaycheck.de.

Top 5 hotel deals: Zondag, 17 Januari 2021

 • Novotel Andante*** [ waardering 9.0 ]
 • NH Barcelona Centro*** [ waardering 8.7 ]
 • Ciutat de Barcelona*** [ waardering 8.5 ]
 • Gaudí*** [ waardering 8.5 ]
 • Soho*** [ waardering 8.5 ]

4-sterren hotel Barcelona

Hieronder selecteren we elke dag de beste 3-sterren hotels. De waarderingen zijn op basis van hotel beoordelingen sites zoals Zoover en Holidaycheck.de.

Top 5 hotel deals: Zondag, 17 Januari 2021

 • Hotel 1898**** [ waardering 9.3 ]
 • Barcelona Catedral**** [ waardering 8.8 ]
 • H10 Marina**** [ waardering 8.4 ]
 • America**** [ waardering 8.6 ]
 • H10 Casanova*** [ waardering 9.2 ]

5-sterren hotel Barcelona

Hieronder selecteren we elke dag de beste 3 sterren hotels. De waarderingen zijn op basis van hotel beoordelingen sites zoals zoover en holidaycheck.de.

Top 5 hotel deals: Zondag, 17 Januari 2021

 • Eurostars Grand Marina***** [ waardering 9.0 ]
 • Arts Ritz Carlton***** [ waardering 9.3 ]
 • Pullman Barcelona Skipper***** [ waardering 8.6 ]
 • W Barcelona***** [ waardering 8.6 ]
 • Hesperia Tower***** [ waardering 9.3 ]

Mekka voor toeristenHet is de kosmopolitische atmosfeer die de bezoekers tijdens een stedentrip Barcelona onmiddellijk boeit, een melange van levenslust, vrijheidsdrang en liefde voor kunst. Nog altijd voelt de hoofdstad van de Spaanse provincie Catalonië zich verbonden met het Europa ten noorden van de Alpen. Tussen haar muren hebben West-Goten en Frankische keizers geleefd, zoals Karel de Kale, die beschouwd wordt als de geestelijke vader van het wapen van Catalonië.

Bij de verdediging van Barcelona tegen de Moren heeft hij, zo wil de legende, vier vingers in het bloed van de verwonde nationale held Guifré gedoopt en die op het schild van de stervende gedrukt: vier rode strepen op een gouden ondergrond.

Stedentrip Barcelona – Zoveel te ontdekken

289De Spaanse stad staat bekend als het snijvlak van Noord- en Zuid-Europa. De stad kent zowel de traditie als het hypermoderne, het heeft schoonheid en charme. Het is een van de meest bijzondere eigenschappen van deze wereldstad aan de Middellandse Zee dat ze zich voortdurend van een andere kant laat zien, zonder daarbij haar karakter te verloochenen.

Barcelona is niet alleen het Mekka voor toeristen, maar ook voor architecten en stadsplanologen. Vol met kleine pleintjes, parken, kades en beelden werd Barcelona door een Amerikaan eens omschreven als het grootste openluchtmuseum ter wereld.

Tijdens een stedentrip Barcelona valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken, ook als je meerdere keren de stad bezoekt. Een plaats met boeiende contrasten; aan zee en toch midden in de bergen. Barcelona is ook een van de belangrijkste designhoofdsteden van Europa met, na Napels, de grootste historische binnenstad waarin men dagenlang kan vertoeven.

Eeuwenoud verleden

stedentrip BarcelonaAls residentie van het Catalaans Franse koninkrijk Aragon lukte het de door de Romeinen gestichte havenstad al om in de vroege Middeleeuwen macht en rijkdom te vergaren. Uit die tijd is het Barrio Gótico behouden gebleven, met zijn stadspaleizen en imposante kathedralen, in de karakteristieke Catalaans-gotische stijl.

In de sober versierde Zaal van Honderd in het raadhuis verzamelde zich in de veertiende eeuw de eerste autonome stadsregering, argwanend via een opening in het plafond afgeluisterd door de Catalaanse koning. Die zou zijn schuilplaats verraden hebben door naar een onwelgevallige redenaar te spugen.

Columbus verweven met Barcelona

stedentrip barcelonaIn Barcelona werd Columbus als een beschermheilige vereerd, in het Spaans Colón genoemd en in het Catalaans Colom. Notabelen begeleidden de ontdekker van Amerika in 1492 naar het paleis van de graaf van Barcelona, waar hij op twee koningstronen opgewacht werd door Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragon.

Later richtte men voor Columbus in de haven een zestig meter hoge gedenkzuil op. In de buurt ligt ondertussen ook een kopie van de Santa Maria voor anker, waarmee de beroemdste zeevaarder van Spanje de nieuwe wereld ontdekt heeft.

Gidsen laten de toeristen nog eenmaal de weg van Columbus voltooien – van de haven zevenhonderd meter over de Ramblas, dan rechtsaf naar de Plaza del Rei, waar aan de voorkant een trap naar het Palau Reial Major leidt. Daar, in de Salón del Tinell, maakte de zeevaarder, begeleid door een groep indianen, zijn opwachting bij de vorst.

Ontdek de middeleeuwse gebouwen

weekendje barcelonaTijdens je stedentrip Barcelona kun je niet om de vele middeleeuwse gebouwen heen; ze spelen ondertussen een belangrijke rol in het drukke culturele leven van de stad, bijvoorbeeld als musea.

Drie paleizen dienen al voor de expositie van de werken van Picasso. Men kan in oeroude gewelven ook de Catalaanse keuken proeven, zoals in Can Culleretes of in Los Caracoles.

Ook de moderne tijd heeft in Barcelona bezienswaardigheden nagelaten. Midden in een woonwijk kan men het Gouden Vierkant bewonderen, zo’n honderdvijftig gebouwen in Jugendstil.

Geniale architecten, zoals Antoni Gaudi, schiepen hier woonhuizen van vijf verdiepingen, die met grootse entrees, golvende daken en gebeeldhouwde schoorstenen wel uit een droom lijken te komen.

Bezienswaardigheden

Parc Güell
Eusebi Güell, lid van een rijke, adellijke familie uit Barcelona, gaf Gaudi in 1900 opdracht voor de aanleg van een soort tuindorp op een braakliggend stuk land in het noordoosten van de stad. Het plan zelf vond weinig steun en het werk werd in 1914 gestaakt.

Gaudi had het plan echter met veel enthousiasme opgepakt, omdat het hem in staat stelde zijn ideeën over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven.

Dit leidde onder meer tot uit het gesteente groeiende pergola’s, harmonieus in het landschap geïntegreerde trappen en paden en overal golvende, veelkleurige mozaïekversieringen, waarmee Gaudi de alomtegenwoordigheid van God tot uitdrukking wilde brengen.

Columbus monument
Of Columbus nou Catalaan was (wat vaak wordt beweerd) of niet, blijft de vraag. Bij de terugkeer van zijn eerste ontdekkingsreis in april 1493 werd hij in elk geval door het Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella in Barcelona ontvangen. Om die verbondenheid met Catalonië te benadrukken, werd in 1888 deze 60 m hoge gedenkzuil voor hem opgericht, zeker een monument om te fotograferen tijdens je stedentrip Barcelona. Een lift brengt je omhoog naar een platform, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de binnenstad en de haven.

Santa María del Mar
Dit wordt wel als een van de mooiste <ahref=”http://www.santamariadelmarbarcelona.org/home/”target=”_blank”>godshuizen van Barcelona beschouwd. De kerk werd voor middeleeuwse begrippen in een recordtijd van 50 jaar neergezet (1320 – 1370) en staat te boek als een bijzonder zuiver voorbeeld van de Catalaanse gotiek.

In de vrijwel lege binnenruimte zie je slanke zuilen in het zachte gefilterde licht, dat door de schitterende veelkleurige vensters (gedeeltelijk nog uit de 15de eeuw) naar binnen valt. Ondanks alle grootsheid brengt dit een intens gevoel van innerlijke rust en kalmte teweeg.

Sant Pau del Camp
Een prachtig, klein Romaans klooster – een van de oudste in Barcelona, waarvan de oorsprong teruggaat tot een ver, duister verleden. Het klooster onderscheidt zich niet door indrukwekkende kunstschatten, het eenvoudige schip van de kerk doet eerder nogal kaal aan.

Het is vooral de bijna landelijke stilte te midden van de jachtige stad, de poëtische betovering in de onmiddellijke omgeving van prostitutie en drugshandel, die de bezoeker in verrukking brengt. Dit geldt met name voor de kleine 13de eeuwse kruisgang.

Casa Battló
Dit tussen 1904 en 1906 door Gaudi verbouwde woonhuis van de familie Batllo, waarvan de huidige eigenaars niet goed weten wat ermee aan te vangen, is een van de vrolijkste en meest poëtische werken van deze architect. De rijk versierde gevel golft als een vijver vol waterlelies in het ochtendlicht. Daarboven rust het dak, in de vorm van het voor Gaudi zo kenmerkende kolossale drakenlijf zonder kop of staart.

Sagrada Familia

sagdra-familia-barcelona_optGaudi zelf vergeleek deze imposante, onvoltooid gebleven kathedraal met de grootse middeleeuwse kerkgebouwen, waar generaties – of zelfs eeuwenlang aan werd gewerkt. Hij was een jonge man toen hij de opdracht in 1882 aannam en hij heeft er tot aan zijn tragische dood in 1926 onvermoeibaar aan gewerkt. Een levenswerk dus, dat zowel Gaudi’s artistieke als menselijke ontwikkeling laat zien.

Oorspronkelijk ging hij uit van neogotische vormen, maar in de loop der jaren streefde hij met deze tempel naar een bijna mythische vereniging van kunst en religie. Hierbij kreeg iedere steen, ieder architectonisch element naast zijn structurele betekenis ook een metafysische symboliek mee. Gaudi zelf kon alleen de oostelijke gevel van de Geboorte van Christus voltooien.

De huidige bouwactiviteiten zijn – niet zonder kritiek – gebaseerd op nog bestaande plannen en modellen. De recentelijk voltooide westgevel wordt opgesierd met de sculpturale bijdragen van Josep Subirachs, momenteel de voornaamste architect van de kathedraal. Er bestaat veel waardering voor deze Catalaanse meester, maar de discussies over stijlbreuk en misinterpretaties van de bedoelingen van Gaudi zijn niet van de lucht.

Intussen vordert het werk langzaam, maar gestaag, en hier en daar begint men al ongerust te worden dat de kathedraal op een dag – hoewel dat nog vele jaren kan duren – misschien zelfs voltooid zal raken. Zoals het bouwwerk er nu al sinds jaar en dag onvolledig bij staat en belangstellenden trekt, lijkt het wel of pas dan de bedoelingen van Gaudi echt geweld worden aangedaan. Het uitzicht over de stad vanaf de torens aan de Oostgevel is indrukwekkend.

Parc de l’Espanya Industrial
Onder Franco groeide Barcelona uit tot één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Parken en groenvoorzieningen werden in die tijd überhaupt niet belangrijk gevonden. Het aanvullen van dit tekort was na de dood van dictator Franco een van de prioriteiten van het nieuwe stadsbestuur.

Daarom ontstond in de wijk Sants op het terrein van een onrendabel geworden fabriek het Parc de l’Espanya Industrial, een nieuw park dat volgens moderne maatstaven werd aangelegd. Op overtuigende wijze zijn hier moderne architectuur, hedendaagse kunst en recreatiemogelijkheden voor de overwerkte bevolking gecombineerd.

Parc del Laberint
Barcelona weekendje wegDit uitgestrekte park dat op de helling van de berg Collserola ligt en in 1971 voor het publiek toegankelijk werd gemaakt, heeft lange tijd een vrijwel kwijnend bestaan geleid.

Sinds hier in de buurt echter de nieuwe wielerbaan voor de Olympische Spelen werd aangelegd, is het als recreatiegebied niet meer weg te denken. Vooral de bewoners van het noorden van de stad maken er ’s zondags veel gebruik van.

Het landgoed met zijn mooie, in Moorse stijl verbouwde paleisje werd eind 18de eeuw door eigenaar Marquis de Alfarras veranderd in een romantische tuin met beelden, bruggetjes en marmeren tempeltjes. In het midden ligt een ingewikkelde doolhof die uit gesnoeide cipressen bestaat.

Placa de Sant Felip Neri
Dit romantische pleintje dat in de gotische wijk ligt, is niet gemakkelijk te vinden. Verstopt achter bochtige steegjes, openbaart het zijn betoverende charme alleen aan diegenen die buiten de platgetreden paden durven gaan. Er valt op het eerste gezicht niet veel te zien: de eenvoudige barokke gevel van de kerk, de renaissancistische gevel van het schoenenmuseum… De murmelende bron en het lommerrijke groen zorgen voor een subtiele poëtische sfeer.